Πίτα με καπνιστή πέστροφα (χωρίς φύλλο ή με χειροποίητο)
Μια εναλλακτική πίτα με γήινα αρώματα και έντονη ψαρίσια γεύση
Υλικά
- 2 τεμ καπνιστές πέστροφες καθαρισμένες από κόκκαλα και ψιλοκομμένες
- 1 τεμ ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 τεμ φρέσκα κρεμμυδάκια προαιρετικά
- 1/2 φλιτζάνι άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 τεμ αυγά
- 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
- 1/2 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη προαιρετικά
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- πιπέρι & λίγο αλάτι (με προσοχή γιατί η πέστροφα και η φέτα είναι αλμυρές)
- για το φύλλο αν φτιάξουμε χειροποίητο:
- 500 γρ. αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι
- αλάτι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε την πέστροφα από κόκαλα και πέτσες και την ψιλοκόβουμε με το χέρι ή ένα πιρούνι
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πέστροφα και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, την φέτα (αν χρησιμοποιούμε) και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα
- Αν φτιάξουμε χειροποίητο φύλλο, ζυμώνουμε τα υλικά, χωρίζουμε σε δύο μπάλες και ανοίγουμε 2 φύλλα
- Λαδώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε το πρώτο φύλλο (να προεξέχει λίγο), ρίχνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα για να κλείσει καλά
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ή νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει
Δοκιμάσατε τη συνταγή;αναφορά @gastronomyepirusgr ή ετικέτα #gastronomyepirus