Φριτάτα με κασκαβάλ και μανιτάρια
Αφράτη φριτάτα με γήινη γεύση μανιταριών και έντονη νοστιμιά από το κασκαβάλ
Υλικά
- 200 γρ μανιτάρια (λευκά ή μανιτάρια πλευρώτους), κομμένα σε φέτες
- 100 γρ κασκαβάλ, τριμμένο (ή σε λεπτές φετούλες)
- 1 τεμ. μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά για έξτρα γεύση)
- 2 κ.σ. φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος (προαιρετικά γιαπιο αφράτο αποτέλεσμα)
- φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό (για το σερβίρισμα)
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στον αέρα
- Σε αντικολλητικό τηγάνι που να μπαίνει και στον φούρνο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και (αν θέλουμε) το βούτυρο
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να ροδίσουν (περίπου 5-7 λεπτά)
- Σε μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα / κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα 2/3 του κασκαβάλ
- Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι πάνω από τα μανιτάρια και ανακινούμε ελαφρά να πάει παντού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά να σταθεροποιηθεί λίγο η βάση
- Πασπαλίζουμε από πάνω τον υπόλοιπο κασκαβάλ και βάζουμε το τηγάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει
- Αφήνουμεε να σταθεί 2-3 λεπτά, γαρνίρουμε με φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό, και σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή
Δοκιμάσατε τη συνταγή;αναφορά @gastronomyepirusgr ή ετικέτα #gastronomyepirus