Χυλόπιτες με κασκαβάλ στο φούρνο
Παραδοσιακές χυλοπίτες φούρνου, ενισχυμένες με πλούσια γεύση κασκαβάλ για ένα χορταστικό γεύμα
Υλικά
- 500 gr χυλοπίτες (κατά προτίμηση χωριάτικες)
- 200 γρ κασκαβάλ (το τρίβω ή το κόβω σε μικρά κομμάτια)
- 150 γρ κεφαλοτύρι ή γραβιέρα (προαιρετικά, για πιο έντονη γεύση)
- 2 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 500 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος
- 2 τεμ αυγά
- αλάτι & πιπέρι
- λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά, για τραγανή κρούστα)
Εκτέλεση
- Πρώτα βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ όσο γράφει η συσκευασία, γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται στον φούρνο. Τις σουρώνουμε και τις ανακατεύουμε με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε μέσα το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος), λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε και μια ιδέα μοσχοκάρυδο
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μπολ, ανακατεύουμε τις χυλοπίτες με το κασκαβάλ και (αν χρησιμοποιούμε) το κεφαλοτύρι. Περιχύνουμε με το μείγμα αυγών και ανακατεύουμε καλά για να πάνε παντού
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή πυρέξ και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Αν θέλουμε πιο τραγανή κρούστα, πασπαλίζουμε από πάνω λίγη φρυγανιά ή παραπάνω τυράκι
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να δέσει το φαγητό
Δοκιμάσατε τη συνταγή;αναφορά @gastronomyepirusgr ή ετικέτα #gastronomyepirus