χυλοπίτες με κασκαβάλ στο φούρνο

Χυλόπιτες με κασκαβάλ στο φούρνο

Παραδοσιακές χυλοπίτες φούρνου, ενισχυμένες με πλούσια γεύση κασκαβάλ για ένα χορταστικό γεύμα
Δεν υπάρχουν ακόμη αξιολογήσεις
χρόνος προετοιμασίας: 28 λεπτά
χρόνος μαγειρέματος: 55 λεπτά
συνολικός χρόνος: 1 ώρα 23 λεπτά
βαθμός δυσκολίας: εύκολη
μερίδες: 2

Υλικά
  

  • 500 gr χυλοπίτες (κατά προτίμηση χωριάτικες)
  • 200 γρ κασκαβάλ (το τρίβω ή το κόβω σε μικρά κομμάτια)
  • 150 γρ κεφαλοτύρι ή γραβιέρα (προαιρετικά, για πιο έντονη γεύση)
  • 2 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 500 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος
  • 2 τεμ αυγά
  • αλάτι & πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά, για τραγανή κρούστα)

Εκτέλεση
 

  • Πρώτα βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ όσο γράφει η συσκευασία, γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται στον φούρνο. Τις σουρώνουμε και τις ανακατεύουμε με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε μέσα το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος), λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε και μια ιδέα μοσχοκάρυδο
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μπολ, ανακατεύουμε τις χυλοπίτες με το κασκαβάλ και (αν χρησιμοποιούμε) το κεφαλοτύρι. Περιχύνουμε με το μείγμα αυγών και ανακατεύουμε καλά για να πάνε παντού
  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή πυρέξ και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Αν θέλουμε πιο τραγανή κρούστα, πασπαλίζουμε από πάνω λίγη φρυγανιά ή παραπάνω τυράκι
  • Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να δέσει το φαγητό
Λέξη - κλειδί κασκαβάλ Πίνδου
Δοκιμάσατε τη συνταγή;αναφορά @gastronomyepirusgr ή ετικέτα #gastronomyepirus
Κύλιση στην κορυφή