200γρκασκαβάλ (το τρίβω ή το κόβω σε μικρά κομμάτια)
150γρκεφαλοτύρι ή γραβιέρα (προαιρετικά, για πιο έντονη γεύση)
2κ.σ.βούτυρο ή ελαιόλαδο
500mlγάλα ή κρέμα γάλακτος
2τεμαυγά
αλάτι & πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά, για τραγανή κρούστα)
Εκτέλεση
Πρώτα βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ όσο γράφει η συσκευασία, γιατί θα συνεχίσουν να ψήνονται στον φούρνο. Τις σουρώνουμε και τις ανακατεύουμε με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε μέσα το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος), λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε και μια ιδέα μοσχοκάρυδο
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μπολ, ανακατεύουμε τις χυλοπίτες με το κασκαβάλ και (αν χρησιμοποιούμε) το κεφαλοτύρι. Περιχύνουμε με το μείγμα αυγών και ανακατεύουμε καλά για να πάνε παντού
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή πυρέξ και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Αν θέλουμε πιο τραγανή κρούστα, πασπαλίζουμε από πάνω λίγη φρυγανιά ή παραπάνω τυράκι
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να δέσει το φαγητό