Τραχανάς με κασκαβάλ Πίνδου
Υλικά
- 1 φλιτζάνι τραχανάς ξινός, αλευρένιος
- 1 φλιτζάνι μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 φλιτζάνια φρέσκο κατσικίσιο γάλα
- 120 γρ. φέτα χοντροθρυμματισμένη
- 50 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Κατ’αρχάς, σοτάρουμε ελαφρά λίγο ξερό κρεμμύδι σε αιγοπρόβειο βούτυρο (αυτό στο βάζο), κάτι που θα δώσει μια ήπια γλύκα στη σούπα. Το βούτυρο θα ενισχύσει το ρουστίκ άρωμα του φαγητού και είναι τόσο που δεν θα τη βαρύνει ιδιαίτερα. Ενισχυτικά θα λειτουργήσει και η προσθήκη ενός φλιτζανιού κατσικίσιου γάλακτος, θα κάνει γαλακτερό και πεντανόστιμο τον ζωμό
- Η αναλογία τραχανά - υγρού είναι μελετημένη, ο χρόνος όμως εξαρτάται από το είδος του τραχανά, το στέγνωμά του και το μέγεθός του. Παρακολουθούμε το μαγείρεμα μέχρι να μάθουμε τα χούγια του. Την επόμενη φορά θα είμαστε εξοικειωμένοι
- Στο τελείωμα, λίγο αιγοπρόβειο βούτυρο επιπλέον για έξτρα γεύση, πικάντικη,βαρελίσια φέτα χοντροτριμμένη (σκληρή, αν θέλουμε να τη νιώθουμε στο δόντι, ήμαλακιά αν θέλουμε να λιώσει) και μπόλικο πιπέρι, όσο αντέχουμε, καιπροτιμότερο φρεσκοτριμμένο και χοντρό να σκάει απολαυστικά στο μάσημα
Δοκιμάσατε τη συνταγή;αναφορά @gastronomyepirusgr ή ετικέτα #gastronomyepirus