Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τις ξεχωριστές συνταγές, που ετοίμασε η Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου, μαζί με τους σπουδαστές της Δημόσιας ΣΑΕΚ Ιωαννίνων, ενω ήδη 30 συνταγές «ταξιδεύουν» μέσω του διαδικτύου σε κάθε σπίτι, καθώς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και η νέα ιστοσελίδα της «Ηπειρώτικης Γαστρονομίας», με πληροφορίες για όλα τα προϊόντα και τις αντίστοιχες συνταγές.
Το εγχείρημα αποτελεί ίσως και την πρώτη κοινή προσπάθεια μεταξύ έξι τοπικών φορέων, με επικεφαλής την Περιφέρεια Ηπείρου. Μαζί είναι ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, η Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου, το Σωματείο Εστίασης «Παμβώτις» και η Δημόσια ΣΑΕΚ Ιωαννίνων, με τον κάθε φορέα από την πλευρά του, να βάζει το δικό του λιθαράκι, ώστε τα τοπικά προϊόντα να αποτελέσουν το «όχημα» για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, μέσα από τον συνδυασμό της τοπικής παραγωγής και του τουρισμού.
Με την εκδήλωση ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η πρώτη φάση του εγχειρήματος, που πλέον περνά στην υλοποίηση, με στόχο τα τοπικά προϊόντα να βρεθούν στα μενού των καταστημάτων εστίασης και να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την τοπική γαστρονομία.
Στις προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου για την στήριξη των τοπικών προϊόντων, ξεκινώντας από την κατοχύρωση του Κασκαβάλ Πίνδου ως προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, θέτοντας και τους επόμενους στόχους. Μάλιστα, αναφερόμενος στην καπνιστή πέστροφα, σημείωσε τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την υποστήριξης των μονάδων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ώστε να αποκτήσουν άδειες λειτουργίας, θέμα που εκκρεμεί δεκαετίες, ενώ αναφορικά με την καλλιέργεια της πατάτας Χρυσοβίτσας σημείωσε πως δρομολογείται η επέκταση της άρδευσης για την εξυπηρέτηση της παραγωγής.
«Η επιτυχία του εγχειρήματος θα βασιστεί τώρα στη δεύτερη φάση, στην ανταπόκριση των εστιατορίων, ώστε να ενταχθούν στο δίκτυο», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας πως σε κάθε εστιατόριο, που συμμετέχει στο εγχείρημα, θα αναρτηθεί ειδικό σήμα, ώστε οι καταναλωτές να ξέρουν ότι μπορούν να δοκιμάσουν κάποιες από τις 30 συνταγές. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να συμμετέχουν όλο και περισσότερα εστιατόρια, αλλά και να εμπλουτιστεί το «καλάθι» των προϊόντων.
«Θέλουμε η συνεργασία που ξεκίνησε, να περπατήσει και να είσαστε σίγουροι ότι στην Ήπειρο, έχοντας τη γαστρονομία και τον πρωτογενή τομέα ως πλεονέκτημα και στον τουρισμό, αλλά και στους ανθρώπους που ζουν εδώ, θα είναι μια μεγάλη καινοτομία», σημείωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, τονίζοντας πως επόμενος στόχος είναι η κατοχύρωση Γεωγραφικής Ένδειξης για το Κεφαλοτύρι Πίνδου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος τόνισε πως «είναι μακρύς ο δρόμος, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ηλίας Σέπερης ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, και ο αντιπρύτανης Γιάννης Λεονάρδος, τονίζοντας πως το Πανεπιστήμιο είναι και θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.