Εκδηλώσεις

τόπος εκδήλωσης: αίθουσα πολιτιστικού χώρου "Δημήτρη Χατζή"
ημερομηνία: Τετάρτη, 2 Ιουλίου & ώρα 20:00

Οι συνεργαζόμενοι Φορείς της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ με επικεφαλής την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ και συντονιστή το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (εργαστήριο Χημείας Τροφίμων) με την συμμετοχή της ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ, και του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Με στόχο την ανάδειξη της αλυσίδας αξίας του ξεχασμένου, πολύτιμου, δικού μας προβάτου του «ΟΡΕΙΝΟ ΗΠΕΙΡΟΥ» (μπούτσικο) προωθούν για πρώτη φορά «επώνυμα», και πιλοτικά σε αυτή την φάση, το συγκεκριμένο τρόφιμό στην αγορά των Ιωαννίνων μέσω επιλεγμένων κρεοπωλείων και μαγαζιών εστίασης την περίοδο του Πάσχα και στην συνέχεια.
Ταυτόχρονα ξεκινάει στο εργαστήριο η μελέτη των συστατικών του κρέατος ως προς τα διατροφικά του συστατικά για την ανάδειξη της αξίας του. Οι ως άνω φορείς θα δώσουν συνέντευξη τύπου για την συγκεκριμένη καινοτόμο πρωτοβουλία στην Περιφέρεια Ηπείρου στις 7 Απριλίου ημέρα Δευτέρα & ώρα 10:00.

Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη της υψηλής προστιθέμενης αξίας των τοπικών παραδοσιακών τροφίμων, υπέγραψαν σήμερα έξι φορείς της Ηπείρου.
Φώτο (από αριστερά): Δημήτρης Τάτσης, Ανδρέας Γεωργούλης, Χρήστος Τάτσης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, Άννα Μπατιστάτου, Αναστασία Μπαδέκα
Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων θα γίνει μέσω της Γαστρονομίας και για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα συνεργαστούν, μέσω του υπογραφέντος Μνημονίου, οι: Περιφέρεια Ηπείρου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών, Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων, Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου, Σωματείο Κάφε Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις».
«Ξεκινάμε κάτι δυνατό για την Ήπειρο. Ξεκινάμε μια πολύ ωραία προσπάθεια σε προϊόντα που έχουν αξία… Έχουμε μεγάλο αγώνα μπροστά και μεγάλες προοπτικές», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την υπογραφή του Μνημοσίου συνεργασίας. «Ξεκινάμε- πρόσθεσε- αρχικά από το Ορεινό Ηπείρου, μετά το Κασκαβάλι Πίνδου, έχουμε την πέστροφα, το κεφαλοτύρι, την ούρδα, την πατάτα Χρυσοβίτσας και θα συνεχιστεί ο αριθμός των τοπικών προϊόντων, αφού (προηγουμένως) κάνουμε τις διαδικασίες με όλους τους φορείς που χρειάζεται για να τα πιστοποιήσουμε ως προϊόντα Γεωργαφικής Ένδειξης». Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους με τους οποίους ξεκινάμε μια πολύ ωραία προσπάθεια σε προϊόντα που έχουν αξία και έτσι σιγά- σιγά θα δώσουμε τη δυνατότητα σε έναν που θέλει να μάθει και να δοκιμάσει τα προϊόντα της Ηπείρου. Τους ευχαριστώ όλους, γιατί σε αυτή τη συνεργασία θεωρώ ότι θα γίνει σπουδαία δουλειά».
Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Άννα Μπατιστάτου, χαιρετίζοντας την υπογραφή του Μνημονίου, υπογράμμισε: «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο του στρατηγικού του σχεδιασμού, ακούει την κοινωνία, έρχεται κοντά στην Περιφέρεια και το Δήμο και προσφέρει υπηρεσίες με κύριο στόχο την καινοτομία. Ερχόμαστε εδώ σήμερα να δώσουμε την τεχνογνωσία, την ερευνητική εμπειρία και τη μεγάλη προσπάθεια μελών ΔΕΠ στο Τμήμα Χημείας/Εργαστήριο Τροφίμων ώστε να μπορέσουμε και μεις να συμβάλλουμε στο να προωθηθεί αυτή η προστιθέμενη αξία, των τοπικών προϊόντων για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας».
Η Καθηγήτρια, του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων- Τμήματος Χημείας κ. Αναστασία Μπαδέκα, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Υπογράφοντας σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας και επισημοποιώντας το λογότυπο της Ηπειρωτικής Γαστρονομίας, όλοι μαζί συνεχίζουμε και προς το παρόν θα εστιάσουμε σε τέσσερα νέα τοπικά προϊόντα, ώστε να αναβαθμιστούν και να προσφέρουν στη γαστρονομία την Ηπειρωτική και φυσικά συντονίζοντας την αλυσίδα αξίας αυτών των προϊόντων από το χωράφι στο πιάτο μας. Έτσι ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε την πρώτη φάση της Ηπειρωτικής γαστρονομίας, ίσως και το Brand των εν λόγω προϊόντων και περίπου σε ένα χρόνο ελπίζουμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε και να έχουμε τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Στην πορεία της προσπάθειάς θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάζουμε περιοδικά αποτελέσματα του έργου μας».
Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Χρήστος Τάτσης, τόνισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την πρωτοβουλία. Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Είναι μια συνεργασία που είχε αρχίσει δειλά- δειλά πριν δύο χρόνια με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Σωματείο Κάφε Μπαρ- Εστιατορίων κλπ και σήμερα θα πάρει σάρκα και οστά με το σήμα της Ηπειρωτικής Γαστρονομίας. Σκοπός και στόχος είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, προϊόντων υψηλής αξίας τα οποία θέλουμε σιγά- σιγά να τα εντάξουμε και να συνεχίζουμε να προσθέτουμε νέα για να δώσουμε αξία στα προϊόντα μας».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γαστρονομίας Ηπείρου κ. Ανδρέας Γεωργούλης, τόνισε ότι άμεσος σκοπός είναι η δημιουργία ενός Οδικού χάρτη με δράσεις και ενέργειες για χρήση τοπικών προϊόντων, τα οποία θα προβληθούν και θα αναδειχθούν από διάφορες δράσεις. Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα πρώτα πέντε προϊόντα και «θα συνεχίσουμε, θα ανακαλύπτουμε και θα δημιουργούμε νέες τάσεις για ανάδειξη προϊόντων αξίας.
Για την ενεργό συμμετοχή στην πρωτοβουλία ανάδειξης των τοπικών προϊόντων μέσω της γαστρονομίας, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφε Μπάρ-Εστιατορίων κλπ «Παμβώτις», Δημήτρης Τάτσης και η υποδιευθύντρια των Δημοσίων Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων, Μαρία Βελογιάννη.

Τα αποτελέσματα της εισαγωγής του τυριού «κασκαβάλι Πίνδου» στα καταστήματα εστίασης των Ιωαννίνων και τις προοπτικές που ανοίγονται για την προώθηση και άλλων τοπικών προϊόντων της Ηπείρου, αναλύθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων (και τ. Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ- Εστιατορίων- Μπάρ) κ. Χρ. Τάτσης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης Καινοτομίας στις επιχειρήσεις Τροφίμων του εργαστηρίου Χημείας τροφίμων (Τμήμα Χημείας) του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Σκάλκος. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε επιστημονική έρευνα στο πλαίσιο Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας της φοιτήτριας κ. Σωτηρίας Σιαφάκα, η οποία ήδη έχει δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Dairy.
O Περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στα ερεθίσματα που υπήρξαν, για να προωθηθεί η ιδέα παραγωγής του «Κασκαβάλι Πίνδου, η οποία χρηματοδοτήθηκε μέσω του Προγράμματος για την Καινοτομία και δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίννων, επισημαίνοντας ότι «δόθηκε μάχη» στη συνέχεια για να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως «προϊόν γεωγραφικής ένδειξης». Για να περάσει το «Κασκαβάλι» στα εστιατόρια, ο Περιφερειάρχης εξήρε την πρωτοβουλία του τότε Πρόεδρου του Σωματείου Εστίασης κλπ (κ. Χρ. Τάτση) και τη συνεργασία που υπήρξε με το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων (Τμήμα Χημείας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τέλος ο Περιφερειάρχης είπε ότι η Περιφέρεια, μαζί με τον κλάδο της εστίασης και το εργαστήριο Χημείας τροφίμων του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μέσω του προγράμματος Καινοτομίας, – όπως έχει αναφέρει και η Πρύτανης κ. Μπατιστάτου, θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες προώθησης και άλλων ποιοτικών τοπικών προϊόντων. Σήμερα το «Κασκαβάλι Πίνδου» παράγεται από τις γαλακτοβιομηχανίες «ΚΑΡΑΛΗ», το οποίο διατίθεται σε πολλά σούπερ μάρκετ και «Τσουτσοπλίδη», που διατίθεται κυρίως σε αγορές του Εξωτερικού.
Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Χρήστος Τάτσης ευχαρίστησε την Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο και τον Περιφερειάρχη για την εξαιρετική δουλειά που έκανε πάνω στο προϊόν «Κασκαβάλι Πίνδου». Συνεχίζοντας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είχαμε σκεφθεί από καιρό, για το πώς θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε τα τοπικά προϊόντα μέσα από τα καταστήματά μας και αυτή την ευκαιρία κάναμε πράξη μαζί με την Περιφέρεια και το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων Πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε και άλλα τοπικά προϊόντα. Το κασκαβάλι πήρε μια υπεραξία από τα καταστήματά μας και έρχεται κόσμος που το ζητάει ξανά. Και αυτός είναι ο στόχος μας, να αποκτήσει δυναμική και να έχουμε και άλλα προϊόντα τα οποία θα φέρουν κόσμο στην πόλη μας. Σε συνδυασμό και με το Δήμο μπορούμε τώρα να κάνουμε το πρώτο Local Taste Festival μέσα από το οποίο θα αναδείξουμε και άλλα προϊόντα, πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ώστε να δώσουμε υπεραξία στα προϊόντα του τόπου μας και αυτά θα είναι που θα μας φέρουν και κόσμο αλλά και θα αναδείξουν την οικονομία της περιοχής μας.
Ο αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δ. Σκάλκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«“Σεμνά και ταπεινά” προσπαθούμε- ως Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων – να βοηθήσουμε ώστε να δώσουμε υπεραξία στα τοπικά προϊόντα. Κι αυτό γίνεται με επιστημονικές μελέτες οι οποίες δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά. Ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία- μελέτη εδώ και ενάμιση χρόνο με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Σύλλογο Εστιατορίων, πηγαίνοντας πόρτα- πόρτα στα καταστήματα και μιλήσαμε για το κασκαβάλι. Τελικά θα λέγαμε όλοι μαζί καταφέραμε να μπει σε 25 πιάτα σε 10 μαγαζιά. Ως επιστήμονες χρησιμοποιήσαμε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο με συγκεκριμένες ερωτήσεις που απευθύνθηκαν σε ιδιοκτήτες και σεφ. Η μελέτη ανέδειξε χρήσιμες διαπιστώσεις., όπως ότι η επιλογή των πελατών γίνεται επειδή είναι ελληνικό – παραδοσιακό προϊόν, γευστικό στα πιάτα και εύκολο στη χρήση του. Βήμα- βήμα θα βρούμε και άλλα τέτοια προϊόντα- πρώτες ύλες ώστε να αναδείξουν τοπικά προϊόντα στον τόπο μας και στη δική μας γαστρονομία».