Επιστροφή Σύνδεσμος μέσω e-mail

Τραχανάς με κασκαβάλι Πίνδου

χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
χρόνος μαγειρέματος 12 λεπτά

Υλικά
  

  • 1 φλιτζάνι τσαγιού τραχανάς ξινός, αλευρένιος
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο κατσικίσιο γάλα
  • 120 γρ. φέτα χοντροθρυμματισμένη
  • 50 γρ αιγοπρόβειο βούτυρο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σημειώσεις

Κατ’ αρχάς, σοτάρουμε ελαφρά λίγο ξερό κρεμμύδι σε αιγοπρόβειο βούτυρο (αυτό στο βάζο), κάτι που θα δώσει μια ήπια γλύκα στη σούπα. Το βούτυρο θα ενισχύσει το ρουστίκ άρωμα του φαγητού και είναι τόσο που δεν θα τη βαρύνει ιδιαίτερα. Ενισχυτικά θα λειτουργήσει και η προσθήκη ενός φλιτζανιού κατσικίσιου γάλακτος – μην το φοβηθείτε, θα κάνει γαλακτερό και πεντανόστιμο τον ζωμό.
Η αναλογία τραχανά-υγρού είναι μελετημένη, ο χρόνος όμως εξαρτάται από το είδος του τραχανά, το στέγνωμά του, το μέγεθός του. Παρακολουθούμε το μαγείρεμα μέχρι να μάθουμε τα χούγια του. Την επόμενη φορά θα είμαστε εξοικειωμένοι.
Στο τελείωμα, λίγο αιγοπρόβειο βούτυρο επιπλέον για έξτρα γεύση, πικάντικη, βαρελίσια φέτα χοντροτριμμένη (σκληρή, αν θέλουμε να τη νιώθουμε στο δόντι, ή μαλακιά αν θέλουμε να λιώσει) και μπόλικο πιπέρι, όσο αντέχουμε, και προτιμότερο φρεσκοτριμμένο και χοντρό να σκάει απολαυστικά στο μάσημα.
QR Code linking back to recipe